Туя тытас е коньки тăхăнас?

Кулленех шăпăрлансем ашшĕ-амăшĕпе пĕрле ача садне васканине куратăп. Тĕкĕр пек яп-яка çулпа выляса та кăшкăрашса пыраççĕ. Ура çине çирĕп тăрайманран, шуçа-шуçа ÿкнĕрен ахăлтатсах кулаççĕ. Пĕчĕкскерсене интереслĕ, шуçлак çул-йĕр мĕн патне илсе çитерме пултарнине пĕлменренех вăйă-кулă вырăннех йышăнаççĕ ăна вĕсем. Аслисем тимлĕ пулма асăрхаттараççĕ. Ăнăçлă ÿксен, нимĕн те амантмасан юрать-ха. Шăп та шай çул-йĕр, тротуарсем пăрлак тапхăрта ÿксе аманнисен, ал-ура хуçнисен шучĕ палăрмаллах ÿсет. Районти тĕп больница ĕçченĕсем пĕлтернĕ тăрăх, иртнĕ тапхăрта урамсенчи çулсем çинче ÿкнĕрен 4 çын медицина пулăшăвĕ ыйтса килнĕ. Республикăра вара кун пек тĕслĕхсен шучĕ татах та нумайрах, тротуарсем пăрлак пулнăран шуçса ÿкнипе пĕр çын пурнăçĕ татăлнине те регистрациленĕ.

Эппин, асăннă тĕслĕхе тĕпе хурса районти çулсем çинче тимлĕхе татах та ÿстермелле пек. Ĕнер ÿркенмесĕрех Элĕк салинчи тротуарсемпе утса çаврăнтăм. Хамăн çул çÿреве яланах халăх йышлă çÿрекен вырăнтан пуçлатăп. «Çăлкуç» ача садне каймалли çула такăрлататăп. Тротуар хĕвел питтинче тĕкĕр пекех çутатса выртать. Инкек пуласран шикленекен çынсем тротуарăн икĕ айккипе те юр çийĕн çул тунă, вĕсем те темиçе кун хушшинче якалса кайнă, шикленÿсĕр утма та май çук. Парк çумĕнчи аллея вара тĕрлĕ çулхисемшĕн хăйне евĕрлĕ тĕрĕслев. Тĕп урампа, «Хĕлхем» ачасемпе çамрăксен спорт шкулĕ еннелле каякан тротуарсем те шиклĕх çуратаççех. Вокзала та ывăннăран мар, ÿкесрен хăраса урана аран-аран шуçтарса çитетĕп. Юмахри тĕрлĕ сăнарсем вырнаçнă паркри утма çул та ачасемшĕн çеç мар, аслисемшĕн те хăрушлăх кăларса тăратать. Элĕкĕпе çÿресен те пасар территорипе иртекен тротуарпа утнă чухне тата тĕп больницăн поликлиники умĕнче çеç хама шанчăклăрах туйрăм. Кунта хăйăр сапни курăнать. Ытти çĕрте вара ăна вуçех те асăрхаймăн. Çавăн пекех нумай хваттерлĕ çуртсем умĕнчи лару-тăру та ку енĕпе лайăххисен йышĕнче мар.

Элĕк салинчи тротуарсене, çуртсем умĕнчи территорисене пăхса тăрассишĕн кам яваплă-ха; Ку ыйту çине те тÿрех хурав тупма пулмарĕ. Район администрацийĕн строительствăпа обществăлла инфратытăм пайĕнче пĕлтернĕ тăрăх, çÿлерех асăннă ыйту çине ял тăрăхĕ хурав пама тивĕç-мĕн. Унта тăрăшакансем вара мана тротуарсене пăхса тăрассине тепĕр çынна шанса панине, çурт умĕнчи территорисене «Жилище» Управляющи компани пăхса тăнине пĕлтерчĕç. Иккĕшĕнпе калаçсан та ыйту çине хуравне шырасан та, тротуарсем çине хăйăрпа тăвар хутăшне камăн сапмаллине тивĕçлипе ăнланаймарăм. Нивушлĕ малашне инкекрен сыхланас тĕлĕшпе алла йĕлтĕр туйи тытма е урана коньки тăхăнма тивет-ши;

Эльвира КУЗЬМИНА.

22 ноября 2016