Фестиваль сукмакĕ анлăланса пырать

Элĕк районĕ чăваш эстрада юррине кăмăллакансене черетлĕ хут регионсем хушшинчи «Вирьял шевлисем» XXII фестивале пуçтарчĕ. Кунта юрăçа, артиста палăртма кашниех пултарать. Иртнĕ çулсенче юрăçсем нумайрах пулнă пулин те, фестивалĕн пĕрре такăрлатнă сукмакĕ анлăлансах пыни куç кĕрет. Кăçал кунта Элĕк, Муркаш, Елчĕк, Çĕмĕрле, Хĕрлĕ Чутай, Комсомольски, Етĕрне, Йĕпреç районĕсенчен тата Тутар Республикинчен 27 конкурсант килчĕ.

Фестиваль пуçланиччен уява килнĕ хăнасем этнопаркра тата литературăпа таврапĕлÿ музейĕнче пулса курчĕç, наци апатне тутанчĕç, хăйсем те кăмака умĕнче икерчĕ пĕçерчĕç. Артистсене культура керменĕ умĕнче пухăннă халăх хапăл туса йышăнчĕ.

Фестиваль пирвайхи хут 1995 çулта районти смотр-конкурс евĕр иртнĕ. Унта хамăр районти вокалпа инструмент ансамблĕсем хутшăннă. Çулсем иртнĕçем унта хутшăнакансем йышланнă, номинацисем те нумайланнă. 2001 çултанпа паянхи кунччен вăл регионсем хушшинчи фестиваль пек иртет. Район шайĕнче пуçланса кайнă фестивале хамăр республикăра анчах мар, ытти регионсенче те пĕлеççĕ. Фестиваль район администрацийĕ, Элĕкри «Централизациленĕ клуб тытăмĕ» учреждени, Чăваш Республикин Халăх пултарулăх çурчĕ, чăваш эстрада юрăçисен Союзĕ йĕркеленипе иртрĕ. Элĕксемшĕн вара вăл тахçанах çурхи чи кĕтнĕ уявсенчен пĕри пулса тăчĕ. Уçă пĕлĕт айĕнче çамрăксем мĕнле юрланине пурте хаклама пултарчĕç. Фестивале район администрацийĕн пуçлăхĕ Александр Куликов уçрĕ. «Вирьял шевлисем» фестиваль çулран-çул вăйланса пынине, вăл халăх уявĕ пулса тăнине палăртрĕ, конкурсантсене ăнăçу сунчĕ.

Фестиваль «Уйăх çинчи пике» театрализациленĕ представленирен пуçланчĕ. Вăл майĕпен флешмоба куçрĕ. Унта районти хореографи коллективĕсене çÿрекен 120 ытла ача хутшăнчĕ. «Элĕк ен» эстрадăпа вокал ансамблĕ «Вирьял шевлисем» фестивалĕн гимне шăрантарса пурне те уява йыхравларĕ. Уява кăçалхипе иккĕмĕш хут ĕнтĕ хамăр ентешсем - Мăн Вылă ялĕнче çуралса ÿснĕ, уявсене йĕркелекен «Çиларман» центр ертÿçи Александр Никифоров тата Элĕк салинче кун çути курнă эстрада юрăçи Ольга Семенова ертсе пыни пурне хавхалантарчĕ. Юрăсемпе пĕрлех сцена çинче шÿтсемпе фокуссем пулни уяв программине татах та пуянлатрĕ.

«Вирьял шевлисем» фестиваль кăçалхипе 22-мĕш хут иртрĕ. Çак тапхăрта вун-вун юрăç Элĕкре пуçламăш утăмсем туса эстрадăн пысăк сцени çине тухнă. «Вирьял шевлисем» Элĕ-ке çумăр та илсе килчĕ, çавăнпа та уяв икĕ вырăнта иртрĕ: культура çуртĕнче тата ун умĕнчи лапамра. Йĕпе çанталăк никама та хăратмарĕ. Чăтăмлисем фестиваль вĕçленичченех уçă тÿпе айĕнче тăчĕç. Канăва интереслĕ те асра юлмалла ирттерес тесе чылай тăрăшнă уява йĕркелекенсем. Культура çурчĕ умĕнчи лапама 1500 ытла çын пухăнчĕ. Суту-илÿ вырăнĕсем, ачасене валли вăйă аттракционĕсем, фонтан ĕçлерĕç.

Конкурса хутшăнакансен репертуарĕ пуян пулчĕ. Унăн йĕрки тăрăх, кăçалхи фестивале Раççейре Экологи тата Чăваш Енре Амăшĕпе Ашшĕн çулталăкне халалланă. Çавăнпа та сцена çинче тăван ене, аттепе аннене халалланă юрăсем шăранчĕç, эстрада, спорт, халăх ташшисем пулчĕç.

Жюри членĕсем фестиваль пĕлтерĕшĕ чакманнине палăртрĕç. Ăста юрлакан çамрăксем кашни çулах тупăнса пыраççĕ. Сцена çине тухмалли çи-пуç лайăхланса пыни, артистсем хăйсене тытма пĕлни савăнтарать. Çĕнтерÿçĕсене тĕрлĕ номинацисенче хакларĕç: «Гран-при», «Чи лайăх солист» (16-35 çулхисем хушшинче)», «Чи лайăх çемье ансамблĕ», «Чи лайăх вокал ансамблĕ», «Чи лайăх çемье ташă ушкăнĕ», «Эстрадăпа спорт ташши», «Халăх ташши», «Чи лайăх стиль ташши». Кăçал фестивале хутшăннă ентешсемпе чăннипех те мухтанма май пур. Район чысне çÿллĕ шайра хÿтĕлесе «Чи ла-йăх солист» номинацире Людмила Андреева пĕрремĕш вырăн çĕнсе илчĕ, Нелли Львова иккĕмĕш вырăн йышăнчĕ. Хореографи коллективĕсем хушшинче «Халăх ташши» номинацире «Ладушки» ташă ушкăнĕн аслă çулхи ачасем тата «Штрих-код» ташă ушкăнĕ йышăнчĕç. Гран-прие Александр Васильев репертуарĕнчи «Анне» юррипе Туçи Шĕмшеш ялĕнче çуралса ÿснĕ Людмила Засыпкина çĕнсе илчĕ.

Гала-концертра Алина Федорова, Денис Пугач, Александр Самсонов, Светлана Печникова, Ольга Семенова, Александр Никифоров хăйсен илемлĕ юррисене шăрантарчĕç. Фестивале çĕнтерÿçĕ юррипе тата салютпа вĕçлерĕç.

Вера МОРОЗОВА.

30 мая 2017