Ашшĕн воспитанийĕ те пĕлтерĕшлĕ

Амăшĕ ача пурнăçĕнче мĕнле вырăн йышăнни çинчен сахал мар çырнă. Каламасăрах паллă, вăл тĕпренчĕкшĕн чи хакли. Анчах та ку чухне ашшĕн те ача аталанăвне сахал мар тÿпе хывмаллине пытарма кирлĕ мар. Кашни арçыннăнах лайăх ашшĕ тата мăшăр пуласси - хăйне евĕрлĕ тивĕçĕ. Ыт ахальтен мар ĕнтĕ çемьере шăп та шай ашшĕ тĕп вăй, çемье пуçĕ шутланать. Чи малтанах çемьере ашшĕн шанчăклă аслă юлташ, сĕнÿ-канаш паракан, хуйхă-суйхăра савăнăçра мăшăрĕпе ачисене пулăшакан çын пулмалла. Çакă уйрăмах пĕлтерĕшлĕ. Анчах та паян пирĕн хушăра ĕçленине пула ачасене воспитани парассинчен пăрăнакан ашшĕсем те сахал мар-ха. Тĕпренчĕк пĕчĕкренех çывăх çыннинче тĕрев тупма пултарасса шанса ÿсет. Çавăнпа та çитĕнерехпе унра çак шанчăка сÿнтерес мар тесен ашшĕн ачасемшĕн вĕрентекен, çĕнĕ уçлăхсене уçма пулăшакан чи çывăх çын пулмалла. Ашшĕпе тăтăшах калаçни ачасен ăс-хакăл аталанăвĕ çине витĕм кÿрет, яваплăх туйăмне ÿстернине, çирĕп тĕллевлĕрех пулма хăнăхтарнине палăртаççĕ ăсчахсем.

Ашшĕ юнашар пулни арçын ачашăн анчах мар, хĕрачашăн та çав тери пĕлтерĕшлĕ. Унăн лайăх пахалăхĕсене тĕпе хурса, вăл амăшĕпе, мăшăрĕпе, ачисемпе хăйне мĕнле тыткаланине курса ÿссен çавăн пек упăшка суйлама тăрăшаççĕ те. Ку чухне ашшĕсен те хĕр ачасене ÿстернĕ чухне çакна шута илмелле - ытлашши тимсĕр пулмалла мар, иртĕхтерме те юрамасть. Арçын ачасем вара хăйсене хĕр-хĕрарăмпа мĕнле тытмаллине курса ÿсеççĕ.

Тĕрлĕ сăлтавсене пула арăмĕпе упăшки пĕр пулса çемьене сыхласа хăварайманни те пулать. Уйрăлнă хыççăн амăшĕсем ачисене ашшĕпе калаçтармаççĕ. Çакă пĕтĕмпех хĕрарăм арçын çине кÿреннипе, тарăхнипе çыхăннă. Çавăнпа та ку чухне çакна шута илме сĕнетĕççĕ: ашшĕ-амăшĕ хушшинчи ăнланманлăхшăн нихăçан та ача айăплă мар. Пĕрремĕшĕнчен, ача-пăчана çывăх çыннине хирĕç тăратмалла мар, вăл япăх пулнине те, сире йывăрлăхра пăрахса хăварнине те калама кирлĕ мар. Ача ÿссе çитсен хăех тивĕçлĕ йышăну тăвĕ, кам айăплă пулнине палăртĕ. Иккĕмĕшĕнчен, ача арăмĕпе упăшки хушшинчи хутшăнусене йĕркелеме пулăшакан хăйне евĕрлĕ инструмент пулмалла мар. Мăшăр килтен тухса кайсан ăна ачапа тĕлпултармассипе хăратмалла мар. Сирĕн ачашăн пурăнмаллине ан манăр. Çавăнпа кирек епле йышăну тăвиччен чи малтанах тĕпренчĕкĕр çинчен шутлăр.

28 июля 2017